↩  TÂRGOVIȘTEA TURISTICĂ - pagina principala
“Comori în obiectiv”
comori in obiectiv

În perioada februarie – martie 2024, vizitatorii Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești vor putea admira, într-un spațiu special amenajat, câteva piese descoperite pe cale arheologică, în perimetrul cuprins între Biserica „Sf. Nicolae”- Andronești și Muzeul „Vasile Blendea”, în campania din anul 2017: o căldărușă, o farfurie-platou și trei tipuri de farfurie decorativă.

Piesele au fost recuperate dintr-o groapă special amenajată pentru depozitarea/ascunderea lor, în momentul descoperirii aflându-se grupat, unele în altele. Trei dintre vase aparțin tipului de ceramică decorativă, iar celelalte două, al căror aspect denotă o utilitate gospodărească, sunt de cupru și fac parte, în mod obișnuit, din interiorul locuințelor orașului medieval.

În cadrul suprafeței cercetate, au fost descoperite 37 de complexe arheologice, dintre care 34 de gropi de dimensiuni variabile, resturile unui cuptor de ars ceramică și urmele a două locuințe medievale din lemn, parțial surprinse în săpătură. Unele gropi, analizate după adâncimea impresionantă, de peste 3 m, au avut ca scop depozitarea de bunuri alimentare, însă ulterior aceste nișe au fost transformate în gropi menajere. Astfel se explică faptul că din interiorul lor a fost recuperată o cantitate mare de material ceramic, divers ca utilitate, precum fragmente de vase de uz comun și decorative, cahle, pipe, tripozi utilizați în meșteșugul olăritului, dar și obiecte metalice sau oase de animale, etc. Alte gropi, cum sunt cele din care au fost recuperate artefactele expuse, s-a constatat că au o adâncime superficială de max. 0,60 m, justificată, poate, tocmai de graba cu care au fost ascunse/puse la adăpost.

Obiectele au fost datate în perioada secolului al XVI-lea pe baza unei monede Maximilian II (1564-1576) care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică asemănătoare, ca tip, cu cea din grupul de obiecte/depozit.

Artefactele au fost restaurate în cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

© 2015 Primaria Targoviste - Toate drepturile rezervate