↩  TÂRGOVIȘTEA TURISTICĂ - pagina principala
„Tema” – expoziție de pictură comparată, la Muzeul de Artă din Târgoviște
afis pictura

În perioada următoare, Muzeul de Artă din Târgovişte va fi gazda expoziţiei de pictură comparată intitulată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, în cadrul căreia vor prezentate publicului o serie de lucrări cu tematică variată ce au ca numitor comun formele primare (cerc, pătrat, triunghi – Horea Paștina, pătrat – Cristian Dițoiu) și secțiunea de aur, lumina și natura.

Expoziția ilustrează două viziuni ale unor artiști din generații diferite, care exprimă lumina prin mijloace plastice variate.

În cazul artistului Cristian Dițoiu lumina reprezintă o temă de cercetare de mai bine de o decadă, fapt ilustrat de seriile „Ecleraj”. Opera rezultată din această cercetare, după cum amintește pictorul și restauratorul de pictură Cristian Dițoiu „poate fi inclusă în spectrul mai larg al picturii: abstract – concret – rațional”. Cele două serii prezentate, în oglindă una față de cealaltă, în cadrul acestei expoziții au ca structură interioară „pătrat înscris în pătrat și tablou în tablou”.

În ceea ce privește seria de lucrări prezentată de maestrul Horea Paștina lumina iradiată de alb și formele diafane ale peisajelor „grădini ale sufletului” transpuse într-o rețea fină de forme geometrice primare duc spre forma crucii, a potirului, a Bisericii ca o întruchipare a Mântuitorului Iisus Hristos. Peisajele sale constituie o stare a sa – de meditație – a lumii sale interioare, profunde, de reculegere și nu înregistrează lumea palpabilă și recognoscibilă.

Expoziția poate fi vizitată până pe 26 mai 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 900 – 1700.

© 2015 Primaria Targoviste - Toate drepturile rezervate