Événements culturels Événements culturels

Retour

Biblioteca Judeteana Dambovita - BIBLIOTECI DÂMBOVIȚENE PE PODIUM ! – 7 decembrie 2020

 

În vremuri de pandemie bibliotecile publice din România au demonstrat că au capacitate de adaptare și că nu au depus armele în fața situației de criză pe care o parcurgem cu toții în prezent. Bibliotecarii au găsit soluții pentru a nu întrerupe firul de comunicare care îi lega de utilizatorii care le treceau pragul, mărturie stând numeroasele proiecte educaționale și culturale derulate de aceștia chiar și în acest an. Bibliotecile din Dâmbovița nu au stat deoparte, multe dintre acestea obținând rezultate care le fac cinste concursurile naționale și internaționale care au presupus lucrul cu copii și tineri, fie față în față, fie online sau mixt. Astfel, aducem în atenția publicului doar două dintre concursurile la care Dâmbovița s-a situat pe podium:

  1. Concursul Internațional pentru copii și tineri, „Pe aceeași undă", organizat de Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina, Secția Națională a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) și Asociația Bibliotecilor pentru Copii din Ucraina. Acesta a fost dedicat Deceniului Internațional al apropierii între culturi (2013 -2022), declarat de ONU, și a avut ca scop formarea abilităților comunicative ale copiilor și adolescenților orientate spre cunoașterea valorilor culturale naționale și universale; formarea atitudinii tolerante față de alte popoare, culturi și tradiții; favorizarea creșterii conștiinței civice, a identificării cu statul, istoria și cultura sa. La concurs au participat 1551 de biblioteci din Ucraina, din țări vecine și din UE, 43 fiind din România.

Din cele 199 de lucrări ajunse în runda finală, câștigătoarea locului 1 a fost declarată Biblioteca Orășenească Titu cu lucrarea DARIEI MARIA SANDU (elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Pictor Nicolae Grigorescu Titu), coordonată și îndrumată de bibliotecar responsabil Nicoleta Liliana Grigorescu.


 

  1. Olimpiada de benzi desenate - un concept al autorului și profesorului de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu organizat sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român în parteneriat cu peste 140 de biblioteci publice și școlare din toată țara! Un număr de 46 de biblioteci dâmbovițene au fost parte în acest proces și au îndrumat lucrări ale unor utilizatori ai serviciilor de bibliotecă cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Sute de benzi desenate s-au înscris în concurs, zeci de planșe au ajuns în finală, povești inspirate de tema concursului: 100 de ani de la prima prezentare oficială a drapelului olimpic.

28 de premii au ajuns în Dâmbovița!

 

 


Le foyer de Mărţişor (février-mars)
Tudoriţa ou Paştele cailor (Le Pâques de Chevaux )(mars)
Les fêtes de Pâques (avril-mai)
Le concours écolier Art4U (mai)
Le Festival International d'Interprétation Instrumentale „W.A. Mozart" (mai)
Le Festival des Poupées Vives (mai-juin)
Atacul de Noapte (L'attaque de la nuit) (juin)
Le Festival de Culture Urbaine (juin)
Le Festival BABEL
La Biennale „Gheorghe Petraşcu"
Le Festival international de Folklore (septembre)
Le foyer des Maîtres Populaires (septembre)
Les jours de la Citadelle « Zilele Cetăţii » Târgovişte (septembre)
Crizantema de Aur – La chrysanthème d'or (octobre)
Le Festival - concours national de littérature „Moştenirea Văcăreştilor" (L'héritage des Văcăreşti) (octobre-novembre)