Événements culturels Événements culturels

Retour

Primăria Municipiului Târgoviște

 

La capătul unui frumos spațiu verde, străjuită de bustul lui Ion Heliade Rădulescu și de statuia lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi, se află Primăria Municipiului Târgoviște.

Lucrările de construire a acesteia au fost încheiate în 1897, după planurile arhitectului italian Giovanni Baldassare Vignossa, urmând ca un an mai târziu să fie finalizate lucrările de zugrăvire, montate sobele și adus mobilierul.

În planul inițial al clădirii, la parter erau amenajate birourile doctorului, perceptorului și accizarului, iar la etaj se aflau cabinetul primarului, birourile secretarului, contabilului, arhitectului și sălile de ședințe, podul fiind rezervat arhivei.

Pe frontonul edificiului, a fost instalat un orologiu, cu cifre romane și cadran de aramă, încadrat de doi grifoni, ființe fantastice înaripate ce simbolizează uniunea dintre natura umană și cea divină.

Un alt element decorativ a fost amplasat pe vârful turnului, fiind astfel abordată tema rozei vânturilor, întruchipată de o balenă cu o coroană pe cap, un detaliu arhitectural utilizat destul de rar în țara noastră.

Lucrările de finisare au fost, în cea mai mare parte, sub coordonarea lui Lazăr Petrescu, primarul de atunci al orașului, care s-a dovedit a fi un om plin de inițiativă și un foarte bun gospodar.

 

 


Le foyer de Mărţişor (février-mars)
Tudoriţa ou Paştele cailor (Le Pâques de Chevaux )(mars)
Les fêtes de Pâques (avril-mai)
Le concours écolier Art4U (mai)
Le Festival International d'Interprétation Instrumentale „W.A. Mozart" (mai)
Le Festival des Poupées Vives (mai-juin)
Atacul de Noapte (L'attaque de la nuit) (juin)
Le Festival de Culture Urbaine (juin)
Le Festival BABEL
La Biennale „Gheorghe Petraşcu"
Le Festival international de Folklore (septembre)
Le foyer des Maîtres Populaires (septembre)
Les jours de la Citadelle « Zilele Cetăţii » Târgovişte (septembre)
Crizantema de Aur – La chrysanthème d'or (octobre)
Le Festival - concours national de littérature „Moştenirea Văcăreştilor" (L'héritage des Văcăreşti) (octobre-novembre)