Evenimente Evenimente

Înapoi

Expoziția „Iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești – Icoane Restaurate”

 

 

În perioada 29 aprilie - 16 mai 2021, Muzeul de Istorie va fi gazda expoziției „Iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești – Icoane Restaurate”.

Aceasta cuprinde două categorii de icoane care aparțin iconostasului făurit din lemn de tei aurit în zilele voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Mai întâi, este vorba despre cele patru icoane împărătești, realizate în momentul decorării interiorului de către meșterul Constantinos cu echipa sa (Ioan, Ioachim și Stan), între anii 1698 și 1699.

Cea de-a doua categorie include icoane din cinul apostolilor și profeților ori din cel al praznicelor împărătești. Se pot observa numeroase etape ale decorației interioare începând cu perioada brâncovenească și mijlocul secolului al XIX-lea, cu intervențiile asupra picturilor deteriorate, realizate de către zugravul Pană Hagi Avram, la 1850 – 1860.

Astfel, după un îndelungat proces de restaurare, cea mai mare parte a icoanelor Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a Curții Domnești poate fi admirată de public.

Vernisajul expoziţiei de artă veche românească va avea loc joi, 29 aprilie 2021, ora 12:00, în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie, str. Calea Domnească, nr. 189.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)