Evenimente Evenimente

Înapoi

Casa cu zodii

 

 

„Casa cu zodii” sau Casa Irimescu Cândești din Târgoviște, așa cum mai este ea cunoscută, a fost ridicată de arhitectul de origine italiană, Romano de Simon, în deceniul al treilea al secolului al XX-lea. Este un edificiu impresionant, ce uimește prin modul în care a fost ornamentat, având amplasate, pe latura din spatele clădirii, 12 basoreliefuri, ce reprezintă cele 12 zodii, și un ceas care indică ora 12 și 7 minute.

CASA ZODIILOR

Povestea creării acestor simboluri nespecifice arhitecturii românești nu se cunoaște exact, pierind odată cu proprietarul și cu arhitectul. Totuși, se spune că Romano de Simon s-ar fi inspirat din basoreliefurile cu semne zodiacale de la Catedrala din Parma, având în vedere că arhitectul și-a finalizat studiile la Academia de Belle Arte de acolo.

CASA ZODIILOR

Nici despre ceas nu se știe nimic. S-a presupus doar că acesta ar fi unul solar, dacă ne gândim că la vremea construirii casei, nu existau blocurile care, în prezent, obstrucționează razele soarelui.

Acum, edificiul este unul dintre sediile administrative ale Primăriei Municipiului Târgoviște.

În ceea ce-l privește pe fostul proprietar, ca figură publică și politică, Irimescu-Cândești, a fost un personaj emblematic o bună perioadă de timp, însă soarta a ales să nu fie, totuși, blândă cu acesta. El a pierdut totul după încheierea războiului, la venirea noii puteri comuniste, trăindu-și ultimii ani din viață într-o suburbie a orașului, în condiții mizere.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)