Evenimente Evenimente

Înapoi

604 ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân

 

 

Astăzi, se împlinesc 604 ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai importanți domnitori ai țării. Fiul lui Radu I și al doamnei Calinichia, și fratele lui Dan I, acesta a fost domnul Țării Românești între anii 1386 și 1418, după moartea fratelui său. În ultimii ani ai domniei sale, respectiv începând din 1408, Mircea cel Bâtrân l-a avut asociat chiar pe fiul său cel mare, Mihail Voievod.

Mircea cel batran si Mihail I

Cunoscut în istorie și sub numele de Mircea cel Mare, domnitorul a preluat Țara Românească în plin proces de dezvoltare, motiv pentru care s-a preocupat de întărirea puterii centrale, de consolidarea economiei și a instituțiilor statului.

Pentru păstrarea independenţei Ţării Româneşti, Mircea a încheiat alianţe cu regele Sigismund al Ungariei, cu voievodul Petru Muşatin al Moldovei, cu regele Vladislav al II-lea al Poloniei și a avut relații de bună vecinătate cu regii, respectiv țarii din sudul Dunării.

De asemenea, în perioada domniei sale, a avut loc edificarea unei curți domnești pe care o întâlnim în zona de nord a Ansamblului Monumental Curtea Domnească Târgoviște și întinderea teritorială maximă a Ţării Româneşti.

Mircea cel Bătrân a încetat din viață la 31 ianuarie 1418 și este înmormântat la ctitoria sa de la Cozia.

În Târgoviște există un bulevard care poartă numele marelui domnitor și este considerat patronul spiritual al Liceului „Voievodul Mircea”.

Surse: • George Coandă, Enciclopedia orașului Târgoviște, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2012; • http://enciclopediaromaniei.ro


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)