Evenimente Evenimente

Înapoi

21 martie - Ziua mondială a poeziei

 

 

În fiecare an, la data de 21 martie, este sărbătorită Ziua mondială a poeziei. Aceasta a fost aleasă ca urmare a unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în 1999, cu scopul de a promova citirea, scrierea şi predarea poeziei, de a reînvia recitalurile de poezie, de a stimula legătura dintre aceasta și alte arte, precum muzica, dansul, pictura și teatrul. De asemenea, este un omagiu adus poeților, scriitorilor și oamenilor de litere care au contribuit la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Una dintre primele scrieri în domeniul literaturii este “Epopeea lui Ghilgameș”, care provine din Mesopotamia antică și spune povestea regelui sumerian Ghilgameș, o creatură pe jumătate om, pe jumătate zeu. Acesta pleacă într-o călătorie pentru a găsi secretul vieții veșnice, după ce moartea prietenului său, Enkidu, îi provoacă o suferință imensă.

Astăzi, este cunoscut faptul că, în cele mai vechi timpuri, poeziile existau sub formă de cântări și imnuri, care ne-au lăsat multe detalii despre activitățile zilnice ale oamenilor de atunci, despre practicile religioase, poveștile de dragoste și cultura acestora.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)