Evenimente Evenimente

Înapoi

Vlad al II-lea Basarab (Dracul)

 

 

Vlad al II-lea Basarab a fost fiul nelegitim al domnitorului Mircea cel Bătrân, mama sa numindu-se Vișa. Și-a petrecut copilăria la Curtea Domnească din Târgoviște, lui fiindu-i atribuită, de altfel, și ridicarea, mult mai târziu, a Turnului Chindiei.

Vlad al Il-ea Basarab

A urcat pe tronul Țării Românești cu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg, după confruntarea cu armata lui Alexandru I Aldea, însă domnia sa a fost marcată de numeroase conflicte și de o continuă luptă antiotomană. La Târgoviște, a emis 39 de documente, în care, printre altele, acorda privilegii de comerț anumitor negustori, stabilea taxe vamale pe unele tipuri de mărfuri, asigura securitatea și libertatea negustorilor brașoveni.

A rămas cunoscut în istorie ca Dracul, cognomen căpătat ca urmare a faptului că făcea parte din Ordinul Dragonului. Această organizație avea ca simbol un dragon cu coada încolăcită în jurul gâtului, pe spatele căruia era trasată o cruce, însemn purtat și de Vlad al II-lea. Se pare că atunci când oamenii simpli și superstițioși l-au văzut purtând un astfel de simbol, l-au interpretat ca pe un semn că acesta se însoţise cu dracul.

A fost ucis la Bălteni, județul Dâmbovița, împreună cu fiul său Mircea. În ceea ce privește moartea acestora, opiniile sunt împărțite: unii cred că ar fi murit decapitați, în timp ce alții susțin că boierii târgovișteni i-ar fi îngropat de vii.

Sursa: Gabriela Nițulescu, Basarabii de Târgoviște, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Ed. Bibliotheca, Târgoviște, 2013.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)