Evenimente Evenimente

Înapoi

Agnus Dei. Mielul lui Dumnezeu. Cel ce ridică păcatul lumii!

 

 

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, Muzeul de Istorie din Târgoviște este gazda unei expoziții temporare intitulată “Agnus Dei. Mielul lui Dumnezeu. Cel ce ridică păcatul lumii!”

Agnus Dei

Tema Mielul lui Dumnezeu, simbol liturgic al jertfei lui Hristos, apare figurată în monumentele de tradiție bizantină sub înfățișarea un miel cu capul înconjurat de nimbul circular și cu crucea sprijinită pe trupul său. Hristos este adăpostit de asteriscos și un procovăț.

În cadrul expoziției mai sunt expuse icoane de tradiție greacă, rusă și românească, alături de pocale, candele, sfeșnice. Maica Domnului din Novgorod, Znamenie (a Semnului), reprezentată cu mâinile înălțate în rugăciune, avându-L pe Pruncul Iisus în dreptul pântecelui ei, înconjurat de o mandorlă luminoasă și binecuvântând, provine de la școală rusească, atelier Kholui și este datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Această reprezentare iconografică a Maicii Domnului este considerată una dintre primele imagini iconografice ale Fecioarei Maria și, alături de ea, mai pot fi admirate triptice, icoane cvadripartite (Maica Domnului Kzanskaia, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe, Sf. Mucenic Dimitrie, Răstignirea Domnului), icoane cu ferecătură etc.

Expoziția poate fi vizitată până pe 14 mai 2023, între orele 9.00-17.00.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)