Evenimente Evenimente

Înapoi

Ziua Armatei Române

 

 

Astăzi, la Târgoviște, Ziua Armatei Române va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări care vor avea loc la Curtea Domnească, unde, începând cu ora 10:00, se va desfășura un ceremonial militar public, la care vor participa autoritățile publice, militarii din Garnizoana Târgoviște, asociațiile afiliate Ministerului Apărării Naționale și Fanfara Militară.

În intervalul orar 09:00-15:00, va fi deschisă expoziția de tehnică militară și atelierele interactive de supraviețuire, aruncare a grenadelor de exercițiu și simulatorul de tragere cu armamentul de infanterie, destinate tuturor participanților și în mod expres copiilor.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, iar alegerea datei de 25 octombrie nu este întâmplătoare, ci face referire la ziua de 25 octombrie 1944, când trupele române au reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația germano-maghiară, după Bătălia de la Carei. Această regiune fusese pierdută în favoarea maghiarilor în urma Dictatului de la Viena, de pe 30 august 1940.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)