Evenimente Evenimente

Înapoi

Patrimoniu renăscut – Repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei

 

 

Vineri, 10 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00, Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” din Târgoviște va fi gazda evenimentului ”Patrimoniu renăscut – Repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei”.

patrimoniu

Timp de patru zile, mai mulți expozanți au posibilitatea de a-și prezenta ofertele pasionaților de turism cultural, turism rural, de tratament sau de afaceri.

Turnul Chindiei reprezintă emblema de secole a Municipiului Târgoviște. Cel mai probabil a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş. Cercetările întreprinse de arheologul N. Constantinescu au dovedit faptul că turnul Chindia a fost zidit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Aşa cum se prezintă astăzi, Turnul Chindiei este rezultatul refacerii de la mijlocul secolului al XX-lea. Înalt de 27 m, este alcătuit dintr-o bază, având forma unui trunchi de piramidă, placată cu piatră de talie, din care se dezvoltă un corp cilindric, lucrat din cărămidă, cu diametrul la exterior de 9 m. Construcţia este alcătuită din trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate în afară de câte patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt, şi de două balcoane, sprijinite pe console de piatră profilată, în interior, în jurul axului vertical, se înfăşoară o scară în spirală care urcă până la terasa aflată la partea superioară. În afară de acest rol de apărare, în secolele XVI - XVII turnul mai îndeplinea şi rolul de închisoare a Curţii Domneşti.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)